Jajko i awokado,czyli jajokado.
Wita Retro Restauracje Częstochowa.
Witam wszystkich ponownie i ze smakiem :) .
Dziś cały dzień bawimy się w Retro, jednym z najzdrowszych owoców-awokado. Przygotowaliśmy kilka potraw z nim w roli głównej. (na naszym blogu będziemy pisać o tych potrawach, niebawem) Można rozpisywać się na temat smaczliwki wdzięcznej ma ona wiele zalet zdrowotnych, ale nas interesują najbardziej zalety smakowe i wykorzystanie go w kuchni.
Przyrządziliśmy bardzo smaczne danie, nie można przestać jeść, a o walorach zdrowotnych nie wspomnę.
Śniadanie z awokado,lub oczywiście można to danie przyrządzić na kolację, obiad, dzienną przekąskę, lub zaskoczyć znajomych, niezwykłą oryginalnością dania i jego podania.
Sprawa jest prosta jajko w awokado, można też nazywać tę smaczność jajokado, tak żartobliwie.
Przepis jest prosty i szybki: wystarczy 1 jajko,1 awokado, pieprz, sól i przyprawy w/g uznania, a do przystrojenia np.:posiekana papryka, czy zioła.
Przecinamy awokado na pół, wyciągamy pestkę, lekko wydrążamy miejsce po pestce,odcinamy kawałek na zewnątrz,w tym zielonym na zaokrągleniu owoca,by dobrze i stabilnie stał na talerzu i w piekarniku.Do otworów po pestce wsypujemy trochę soli.
Jajko wlewany do miseczki,mieszamy i dodajemy przypraw,według uznania.My dodaliśmy sól,pieprz,estragon,garam masala.Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C i w żaroodpornym naczyniu wkładamy do zapieczenia.
Garam masala-mieszanka zmielonych przypraw słodkich, stanowiąca nieodzowny element wedyjskiej sztuki kulinarnej.W skład garam masali najczęściej wchodzą: makroskładniki, tj. kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon oraz mikroskładniki, tj. liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa.
Wikipedia.
Zapiekamy ,aż jajko zetnie się ,zazwyczaj jest to czas od 18 do 20 minut,wyjmujemy i możemy po wierzchu posypać przyprawami,lub przystroić,najlepiej kolorowym warzywem np.:papryką,albo sypnąć wcześniej posiekanym ,a najlepiej porozrywanymi liśćmi ziół,nasz faworyt:tymianek.
Teraz nie pozostaje nam nic innego,jak tylko zjeść,jemy łyżeczką,a następnie oszaleć z rozkoszy smakowej.SMACZNEGO!
I to tyle ,łatwo ,szybko i oryginalnie,a dobre ……..!Czytajcie nasz blog ,za chwilę kolejny przepis z awokado i nie tylko. ;)