Poniedziałkowy placek węgierski
Tak się składa że ostatnio w ramach obiadu domowego co poniedziałek serwujemy placka po węgiersku,nasi klienci bardzo lubią tą potrawę i proszą o jej przygotowanie.Codziennie w Retro Częstochowa również pożywna zupa,dziś do placka proponujemy zalewajkę z kiełbasą,zalewajka na własnym żurku,kwaskowa, z dużą ilością grzybów,które suszymy na jesień i dodajemy do potraw.
Trochę o placku :
Placek po węgiersku to danie europejskie,gulasz pochodzi z Węgier,a placki ziemniaczane są znane w całej Europie.Placek w takiej formie jaką znamy w Polsce, na Węgrzech jest serwowany rzadko,placki ziemniaczane znane są Węgrom, ale w ich jadłospisie nie stanowią dopełnienia do gulaszu. Wersję najbliższą naszej rodzimej wariacji znajdziemy na Słowacji i ten ślad to kierunek gdzie można szukać powstania nazwy dania.Dawniej Słowacja była częścią Węgier i to najprawdopodobniej na jej terenach pojawił się pomysł na przekładanie placków gulaszem. Polacy przystosowali ten przysmak,zostawiając nazwę.Węgierski to danie wdzięczne dla kucharza,pozostawia mu duże pole do popisu,danie zadowoli mięsożerców jak i wegetarian i cieszy się dużą popularnością.
W Retro Częstochowa codziennie zjesz placka po węgiersku według naszego,specjalnego przepisu i zapewniamy że jest wyśmienity.Co poniedziałek serwujemy go w ramach obiadu firmowego.
Zapraszamy i życzymy smacznego!