Dojdź do wprawy -Kluski z dziurką
Dziś zapraszamy do robienia klusek z Retro Restauracja Częstochowa.Kluski z dziurką ,jeden ze smakołyków polecanych w naszym menu na wszelkie przyjęcia,smakołyk który możesz bardzo szybko przygotować,ale musisz poćwiczyć.
W Retro polecamy śląskie jako dodatek do mięs,często do dania głównego,a czasem do drugiego lub trzeciego dania na przyjęciu.Oczywiście do klusek niezbędny jest sos,czy jak kto woli okrasa,którą stosujemy zazwyczaj do klusek podawanych bez mięs.Okrasa np:z boczku lub słoniny,a w wersji lżejszej z masłem.Najczęściej kluski podajemy do mięs zawijanych typu rolada:wołowa,wieprzowa,gdyż te mięsa podajemy z sosem,co doskonale komponuje się z kluseczkami.
Kuchnia polska-Retro Restauracja Częstochowa
Kluski z ziemniaczane mają wiele nazw:śląskie,gumowe,kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy, gumiklyjzy,nazwy wynikają zazwyczaj z regionów w których są podawane,a nazwa śląskie jest najpopularniejsza,bo to regionalne danie na Górnym i Dolnym Śląsku,podawane z sosem ,czerwoną kapustą i roladą wołową.Zestaw podawany w całej Polsce i raczej nazywany typowym daniem śląskim.
Kluski robimy na setki ,a nie raz i na tysiące sztuk ,dlatego potrzebna jest niezwykła szybkość i sprawność w ich produkcji.Jeśli mamy już ustalone menu przyjęcia i są w nim kluski,to właśnie od ich klejenia zaczynamy przygotowania do imprezy.Jest to czasochłonne i dosyć żmudne zajęcie,ale można przygotowywać je na różne sposoby np.:”kleić”na ręce dwie kluski na raz,co wymaga dużej wprawy i wielu treningów i wtedy nudne zajęcie zamienia się w zabawę.
Bardzo chcemy abyście i Wy robili z Restauracją Retro kluski śląskie i dochodzili do szybkości i wprawy w ich wykonywaniu.Dania takie jak to wydają się czasochłonne,ale tak nie jest,przy odpowiedniej organizacji i kilku treningach zobaczycie ze można szybko przygotować pyszny obiad,zaskakując domowników.
Ciekawe jak Wy robicie śląskie?Szybko,wolno,dokładnie,czy kleicie duże,czy małe?
Retro Restauracja Częstochowa